Z tvůrčí dílny V.: Noříme se do modři





Noříme se čím dál víc do ilustrací. Už jsme si našly pracovní rytmus, v našem mini tříčlenném týmu: Lucy ilustrátorka, Alenka sazečka a já. Tanec tří rolí se slévá v jednu velkou společnou radost…
Noříme se čím dál víc do příběhu a ten nám modrá pod rukama, protože jsme ponořeni ve vesmíru. Hledání výrazu zpočátku (což můžete vidět na prvních ilustracích) se ustaluje a upevňuje, příběh si zvolil svou tvář a pevně se v ní usazuje. Uvidíme, jak se vše spojí na konci.
Postupujeme teď už hloub a hloub, pozvolna ale jistě, chaotický začátek je pryč. Alenka sazečka úplně na začátku nahodila celý text jen tak nahrubo, abychom se mohly odpíchnout a vědět, na kolika jsme stranách. Jak nám to umožní knihu rozvrstvit a zrytmizovat.


Teď se prokousáváme jednotlivými stránkami. Alenka vždy vezme kousek textu a ten vyskládá. Musí dbát na logiku textu, neuseknout někde příběh v půlce scény, vést čtenáře hladce a 
obrace jemně tam, kam jej vede příběh.
Lucy potom prázdnou sazbu dostane a podle ní ilustruje. Někde jsou jen bloky textů, klidné a plynoucí. Jinde se ale děj láme a text si chce hrát. Tak se kroutí a koulí stránkou a žije si.
A tak se koušem dál a dál…

Níže pár ilustrací, které čekají na písmenka.

A tady timelapse Lucy jak ilustruje - dejte si čas od 7:07.










Komentáře